Nävgröt of motti is een pap uit Värmland die wordt gemaakt met meel en wordt geserveerd met varkensvlees en Lingonberry jam. Het oorspronkelijke gebied waar de pap gegeten word is dezelfde als het voormalige Finse kolonisatiegebied in de midden-Zweedse bossen, dat ontstond in de 16e en 17e eeuw. Nävgröten in onder andere Dalarna , Hälsingland , Medelpad en Värmland wordt motti genoemd (niet te verwarren met de Finse term motti ) van het Finse mutti, een leenwoord voor het gerecht, dat onder historische tijden en later feestelijk gegeten in Savolax. De naam betekend vuistpap. Dit komt waarschijnlijk van het feit dat de pap met de “vuisten” werd gegeten. De pap was zo droog dat hij gemakkelijk in klonten uiteenspatte. Vroeger nam men een brok, doopten het in varkensvet en at het op.

In onder meer Orsa finnmark in Dalarna wordt motti bereid op bouillon van gekookte edele vis zoals forel en zalmforel. Daar wordt gerst- of tarwemeel aan toegevoegd. De motti wordt dan samen met boter en de gekookte vis gegeten.
10 september wordt door de Nävgrötsakademien in Torsby aangewezen als Nävgrötens-dag .