Kanelbulle

Kanelbulle, ook wel kanelsnecka, kanelbullar en kanelsnurra genoemd is een zoet broodje gemaakt van tarwemeel en een vulling met kaneel. De broodjes met kaneelvulling zijn er in verschillende varianten en komen veel voor in Noord-Amerika en Noord-Europa . Een variant die zich over de hele wereld heeft verspreid, is het Zweedse kanelbulle, ook wel kanelsnecka, kanelbullar en kanelsnurra genoemd. Het broodje wordt gevuld met boter of margarine , basterdsuiker en kaneel en gegarneerd met kristalsuiker en eventueel amandelschaafsel .. Internationaal worden Zweedse kaneelbroodjes vaak geassocieerd met de Zweedse fika-cultuur.

Kanelbulle

Geschiedenis en varianten 

De vroege geschiedenis van het kaneelbroodje is onzeker. In de Verenigde Staten zijn kaneelbroodjes een algemeen ontbijtvoedsel. Zoete en kleverige kaneelbroodjes in Philadelphia -stijl zijn ontstaan ​​in de 18e eeuw en bevatten honing, suiker, kaneel en rozijnen. Er zijn ook veel andere varianten, zoals de Zweedse die zich wereldwijd hebben verspreid.

In Zweden zijn er aanwijzingen dat tarwebrood al sinds de jaren 1850 “kanelbulle” wordt genoemd. De variant die later kaneelbroodje werd genoemd is waarschijnlijk ontstaan ​​in Zweden in de jaren 1920 toen de beschikbaarheid van de ingrediënten na de Eerste Wereldoorlog toenam. Het duurde echter tot de jaren vijftig voordat het kanelbulle in Zweden gemeengoed werd. Het Zweedse kaneelbroodje is minder zoet en niet zo krachtig van smaak als Amerikaanse varianten. Een ander verschil is dat het Zweedse kaneelbroodje vaak kardemom bevat.

Productie 

De ingrediënten zijn voornamelijk tarwebloem, melk, gist, suiker, kaneel en boter / margarine. Vaak wordt het deeg ook op smaak gebracht met kardemom, zout en suiker. Het gerezen deeg wordt uitgerold en de vulling wordt gelijkmatig verdeeld. De vulling bestaat meestal uit boter/margarine, basterdsuiker en gemalen kaneel. Het deeg wordt gerold of gevouwen en gesneden of geknipt. De broodjes worden besmeerd met losgeklopt ei en er kan parelsuiker of fijngehakte zoete amandel over worden gestrooid. In veel landen is het gebruikelijk om suikerglazuur te gebruiken in plaats van parelsuiker of amandelen.

Een kanelbulle is vaak slakvormig en wordt dan kaneelbroodje genoemd, maar er zijn ook de veganistische variant, franse lelie, dubbele slak, knot en kaneelbrioche. Het is gebruikelijk dat kaneelbroodjes in gevouwen papieren bakvormen worden geplaatst wanneer ze moeten rijzen en bakken. De bakvorm voorkomt vervorming tijdens het rijzen en bakken en beschermt het broodje tegen direct contact met de bakplaat.

© 2023 woneninzweden.nl

Geverifieerd door MonsterInsights