Köttbullar, de Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballen, of köttbullar, moeten vooral met liefde worden bereid. Daarom zijn zelfgemaakte gehaktballetjes een wijdverbreid concept in Zweden en zijn er veel verschillende favoriete recepten met en zonder vlees. Sommige mensen vinden dat er geraspte ui in het gehaktbalmengsel zelf moet zitten, terwijl anderen er de voorkeur aan geven de ui in blokjes te snijden en apart te bakken. Sommige mensen vinden dat hun gehaktballen geserveerd moeten worden met dikke bruine jus, terwijl anderen er de voorkeur aan geven met een dun vleessap.

Als onderdeel van een smorgasbord-buffet kun je de jus beter helemaal overslaan.

Traditioneel geven veel mensen in Zuid-Zweden de voorkeur aan gehakt met wat meer vet, en hoe verder je naar het noorden gaat, hoe minder varkensvlees je in het gehaktbalmengsel zult vinden. Verder zijn brood- of beschuitkruimels die in het vlees vermengt worden net zo belangrijk als de rode bosbessen die je met de gehaktballen eet. De kruimels geven de Zweedse gehaktballen hun speciale zachte consistentie.

© 2023 woneninzweden.nl

Geverifieerd door MonsterInsights